Leerlingen Newton winnen publieksprijs

RedactieAlgemeen nieuws

Jong21 is een wedstrijd voor (ondernemende) scholieren die de Rabobank West Friesland i.s.m. Stichting Day for Change organiseert. Het event vond dit jaar zowel live als online plaats vanuit schouwburg Het Park in Hoorn. Afgelopen maandag 7 juni kwamen alle 19 finalisten van verschillende scholen uit West-Friesland naar Het Park om in kleine groepjes op het podium hun pitch te doen en de vragen van de vakjury te beantwoorden.

In de finale zaten 2 bedrijfjes van leerlingen van SG Newton. De Maaiers, een bedrijf in tuinonderhoud, bestaande uit Jari, Robin, Jermo en Job. En Smooth, een bedrijf dat overheerlijke smoothies maakt, bestaande uit Mila, Hugh, Enzo, Finn, Nicole en Lucy. Finalisten werden beoordeeld op alle aspecten van het ondernemerschap waaronder haalbaarheid, presentatie, duurzaamheid en opbrengsten en kosten.

En we vielen in de prijzen… De publieksprijs ging naar Smooth. Zij wisten hun achterban het beste te mobiliseren en de meeste online stemmen te behalen. De leerlingen kunnen genieten van 5 VIP Seats – beschikbaar gesteld door AZ – voor een voetbalwedstrijd in het AZ/AFAS stadion. Goed gedaan!!

De winst van alle deelnemers is naar een goed doel gegaan, waaronder een project van Day for Change ter ondersteuning van meisjes en vrouwen in Malawi.#sgnewton

Jury van West-Friese ondernemers en deskundigen
De jury bestond uit de volgende West-Friese ondernemers en deskundigen:
Rob van Loon/ Smart Kickstart, Colin van der Laan/ Van der Laan, Miranda Zwart/ Vrijwilligerspunt West-Friesland, Hans Boukens/ Westfriese Bedrijvengroep, Arthur Helling/ Wethouder Gemeente Hoorn, Monique Ansink/ Jumbo Spanbandfabrikant en Tessa van der Valk van Van der Valk Hotel Hoorn. Zij bepaalden wie dé Junior Ondernemer van West-Friesland is geworden.

Ruben van Haarlem, Accountmanager MKB, Rabobank West-Friesland presenteerde de middag en DJ Dennis verzorgde de muziek.

Gastlessen en onderneming uitvoeren
In september 2020 startten de eerste scholen en leerlingen in West-Friesland hun Junior Ondernemers Game #Jong21. Met gastlessen door medewerkers van Stichting Day for Change en Rabobank West-Friesland over duurzaam ondernemen en wereldburgerschap werden de leerlingen goed voorbereid op het starten van een eigen onderneming. De meeste finalisten hebben hun bedrijf daadwerkelijk in uitvoering gebracht. Die winst die zij maakten ging naar een goed doel waaronder een financieel educatie project voor meisje in Malawi van Day for Change.

Rabobank West Friesland
Met het project #Jong stimuleert Rabobank West-Friesland al sinds 2017 duurzaam ondernemerschap onder jongeren. Wij zien in de jeugd één van de motoren van ondernemerschap in de regio West-Friesland. Daarom is het voor de bank van belang dat ondernemerschap op middelbare scholen wordt gestimuleerd en daar draagt de Rabobank graag haar steentje aan bij met dit leuke én leerzame traject.