SG Newton valt in de prijzen tijdens Nederlandse Kampioenschappen Koken & Serveren

RedactieAlgemeen nieuws

Woensdag 20 april zijn de leerlingen van de middelbare school SG Newton tweede geworden tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Koken en Serveren. Samen met acht andere scholen uit o.a. Zaandam, Maasbergen en Laren heeft de Hoornse school meegedaan aan deze culinaire vakwedstrijd.

Leerlingen Mika Vogelzang, Kidus Houwen en Kirsten Koetje reisden af naar Eindhoven om daar een aantal tests af te leggen in de professionele keuken. Zo moesten zij bijvoorbeeld een tafel dekken zonder fouten, hun opgedane etiquetteleer en wijnkennis laten zien, maar ook werden zij getest op hun productkennis. En kregen zij de opdracht een vier-gangen lunch en een amuse te bereiden voor zes personen.

De teams werden beoordeeld op zaken als kooktechniek, smaak, creativiteit, samenwerking, hygiëne, enz. Het geheel werd beoordeeld door vakkundige juryleden die afkomstig zijn van gerenommeerde (horeca-)bedrijven uit de omgeving van de organiserende school De Rooi Pannen uit Eindhoven.

SG Newton wordt tweede tijdens Nederlandse Kampioenschappen Koken & Serveren

Het team van SG Newton is tweede geworden en heeft daarmee een prachtige beker en zilveren schaal gewonnen.

Vakdocent Theo Muller zegt hierover: “Wij zijn enorm trots op het behalen van de tweede prijs, helemaal omdat we eigenlijk een algemene vmbo-school zijn en gewonnen hebben van vakspecifieke opleidingsscholen. Het is een enorm avontuur geweest voor en al onze leerlingen hebben naar deze wedstrijd toegeleefd. Ze hebben geweldig hun best gedaan in de voorbereidingen tijdens de lessen van de leerstroom Food & Health. Samen hebben we maar weer bewezen dat we kwalitatief hoog onderwijs voorschotelen. Dat we een prijs hebben gewonnen is mooi, maar het is vooral fantastisch om te zien hoe de kinderen genieten en enorm groeien in het vak.”

De ervaring van Mika Vogelzang over zijn deelname en behaalde tweede plaats:

‘Ik vond het eigenlijk al een eer dat meneer Muller mij had gevraagd om mee te doen met de Nederlands kampioenschap koken. Ik had er ook ontzettend veel zin in. En eigenlijk dacht ik gewoon, dit is toch een fantastisch mooie ervaring voor mij waar ik weer veel van kan leren! En dan worden we nog tweede van Nederland ook, heel onverwachts. Maar ik ben erg trots op onze prestatie!

Maar zonder meneer Muller hadden we echt onze kookkunsten niet zo kunnen uitvoeren hoor! Hij heeft ons zo ontzettend veel geleerd en daar ben ik hem dan ook erg dankbaar voor. Wij hebben dan ook onze tweede plaats mede te danken aan meneer Muller. Ik weet zeker dat ik een goede kok wil gaan worden. Ik neem deze mooie ervaring dan ook mee voor mijn toekomst.’