Copernicus leerling Naut doet mee aan Nationaal Jeugddebat

RedactieAlgemeen nieuws

Copernicus leerling Naut uit mavo 4 doet mee aan Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer

Het Nationaal Jeugddebat is er voor alle jongeren van 12 t/m 18 jaar die graag willen meedenken én meepraten over maatschappelijke thema’s. Door goede begeleiding en toegankelijke werkvormen wordt ervoor gezorgd dat iedereen zijn stem kan laten horen. De afgelopen maanden kregen de jongeren trainingen in het voeren van een debat. De jongeren worden opgedeeld in vier fracties: geel, groen, rood en blauw. Ze hebben zelf thema’s aangedragen waarover ze wilden debatteren.

De Tweede Kamer stond op maandag 11 april in het teken van jongeren en politiek. Tachtig jongeren uit heel Nederland komen naar de Kamer om hun stem te laten horen tijdens het Nationaal Jeugddebat. Zij discussiëren met Kamerleden over seksueel overschrijdend gedrag, kansenongelijkheid in het onderwijs, zelfdodingsgedachten en de woningmarkt.

Copernicus leerling Naut Dierikx uit mavo 4 heeft vorige week meegedaan aan het Nationaal Jeugddebat en hieronder vertelt hij over deze leerzame ervaring:

“Ik kwam op deze super mooie ervaring door mijn docente Nederlands mevrouw de Baat. Zij vroeg  mij mee naar het eerste debat daar werd ik uitgekozen om mee te doen aan het Nationale Jeugddebat. We werden goed voorbereid door meerdere trainingen. Tijdens de eerste training werd er puur gefocust op teambuilding. De tweede dag kregen wij ons onderwerp (zelfdodingsgedachten onder jongeren) en de derde keer gingen we naar Noord-Brabant in een oud kasteel. Daar hebben wij ons onderwerp verder uitgewerkt en hebben wij een oefendebat gedaan. Daarna waren wij er als “Fractie Groen” echt klaar voor! Tijdens het debat over ons onderwerp ging het super goed en de staatssecretaris van volksgezondheid wil graag nogmaals een gesprek met ons. Ik wil zelf niet de politiek in maar het was een ongelofelijk mooie ervaring!”