Het Atlas College leert je schitteren!
bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur

Leerlingen Newton op bivak

28 juni 2017

Bivak 2017 van Geüniformeerde Beroepen en Dienstverlening

Een groep van 31 dappere leerlingen van SG Newton werd op 15 juni opgewacht door een legertruck en sergeant-majoor Ten Hacken van de luchtmobiele brigade. Ten Hacken kenden ze al van het bezoek aan de kazerne te Schaarsbergen en van een gastles, dus de man met de baard was niet onbekend. De groepen Alfa en Bravo stelden zich op, het doel werd duidelijk gemaakt, de tassen gecontroleerd, waarna de groepen per fiets richting Wieringerwerf vertrokken. Het fietsgedeelte was het laatste onderdeel zonder tijdsdruk, de rest van de twee dagen moesten er tijden gehaald worden.

Op de plaats van bestemming aangekomen was de eerste opdracht om binnen twee minuten drie gelijkwaardige groepen te maken: groep Alfa, Bravo en Charlie. De rest van de bivak hoorde je als deelnemer bij deze groep. Elke groep had een wisselende groepscommandant die eindverantwoordelijk was voor de opdrachten die uitgevoerd dienden te worden. Na elke opdracht was er een appèl waarbij de opdrachten werden uitgedeeld, nabesproken of opnieuw gedaan, want: niet goed is opnieuw.

De leerlingen hebben tenten opgezet, een estafette gelopen waarbij getijgerd werd en ze hun eigen bed in elkaar moesten zetten, kampvuur gestookt, strepen verdiend,  touw getrokken, leiding gegeven en ontvangen, gecamoufleerd, gelopen met 8,5 kilo bepakking, kaart gelezen, opgedrukt, bomen geschud en kersen geplukt, de leiding vermaakt met het sprookje Sneeuwwitje (met varkens…) en 's nachts over de grond gekropen en gemumseld om zo te betalen voor het vies maken van het terrein.

De mannen en vrouwen van geüniformeerde beroepen hebben bij dit vak al bewezen dat ze heel veel kunnen en durven, maar met deze bivak hebben ze in twee dagen iets gedaan waar menig volwassenen het nakijken bij heeft.

Strompelend
Elke opdracht werd met veel energie en enthousiasme aangepakt en naarmate de tijd vorderde hebben ze laten zien dat ze elkaar ondersteunen, tijden ruim konden halen en verantwoordelijkheid namen voor hun opdrachten en fouten. Er werd niet geklaagd en tot tranen toe gedaan wat er gevraagd werd. Strompelend, elkaar ondersteunend en met de tanden op elkaar doorgegaan. Ze zijn zichzelf tegen gekomen (en muggen) en hebben zich weer hersteld door te praten over hun gevoel om daarna de draad weer op te pakken. De groep werd steeds belangrijker en sterker en de trots groeide. 

LOB maakt een belangrijk onderdeel uit van dit keuzevak en de bivak. Is dit wel iets voor mij? Kan, durf en wil ik dit wel? Er werd flink nagedacht en ze hebben sergeant-majoor Ten Hacken de vragen kunnen stellen die ze hadden over zijn vak. Bij elk appèl werd uitgelegd waarom de dingen gaan zoals ze gaan en welke gedachten daarachter ligt voor een geüniformeerd beroep. Er zijn veel denkende leerlingen weer naar huis gegaan en er zijn keuzes gemaakt die terugkwamen in het portfoliogesprek. Wat ze allemaal meenemen is een unieke ervaring die sommigen nooit meer zullen meemaken en anderen meer dan ze lief zal zijn.  

Deze groep heeft ons laten zien dat ze keihard kunnen werken, creatief zijn, humor hebben, boven zichzelf uit kunnen stijgen en ons doen inzien dat ze ontzettend veel kunnen en aankunnen. Ze gedragen zich naar hetgeen wat aangeboden wordt. Eis je veel en wordt er open en eerlijk gecommuniceerd, dan krijg je dat terug. Heb je als groepsleiding zelf de discipline dan hebben zij dat ook, lever jij kwaliteit dan leveren ze dat ook. Wij zijn ontzettend trots op ze!

Groep Alfa en Bravo: een diepe buiging uit respect!

Danielle Stet, Rene Aaij,  Jeroen Schuiten, sergeant-majoor Ten Hacken en Jikkemien Kuypers

 

Contact Atlas College
Dampten 14, 1624 NR Hoorn
T (0229) 20 60 20
E asc@atlascollege.nl
kvk: 37153438
btwnr.: 8209.71.054.B.01

Het Atlas College leert je schitteren!