Het Atlas College leert je schitteren!
bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur

Over gouden oren en een bezoek aan een studio

8 maart 2017

Donderdag 15 januari zijn de leerlingen van Game, Licht & Geluid op bezoek geweest bij Studio Arnold Mühren in Volendam. Mühren was jarenlang een van de bandleden van The Cats. Zijn zoon, Patrick, wordt door veel artiesten omschreven als de man met de gouden oren. In de studio van Arnold Mühren zijn de beste albums uit de Nederlandse popgeschiedenis opgenomen.

Hieronder het verslag van Theo Kwakman.

Een bezoek dat veel leerlingen nog lang zal heugen! Het doel van de excursie was de leerlingen te laten zien hoe je met behulp van de juiste apparatuur en programma’s geluid kunt bewerken. Deze kennis kunnen zij later gebruiken bij de opdrachten op school.

’s Morgens om 8.30 uur vertrokken we op de fiets naar de studio alwaar gestart werd met een kopje koffie/thee gevolgd door een rondleiding. Het was fantastisch om te zien hoe technicus Patrick Mühren de leerlingen met veel passie vertelde hoe de studio tot stand is gekomen en waar allemaal op gelet werd tijdens de bouw van deze studio.

Iedereen had verwacht dat er tegenwoordig gewerkt wordt met de modernste apparatuur, maar was uiterst verbaasd toen zij hoorden dat nog vrijwel dagelijks gewerkt wordt met microfoons uit de jaren '50, '60 en '70. Patrick kon zeer overtuigend vertellen waarom deze keuze werd gemaakt en het was overduidelijk dat de mensen van deze studio ontzettend trots zijn op het werk dat zij doen. 

Na de rondleiding werd de ‘control-room’ bezocht. Misschien wel het meest indrukwekkende van de dag. Zoveel knopjes, zoveel randapparatuur. 'Hoe komt u hier nou ooit uit? Dit is toch niet te onthouden?' Van de gezichten was af te lezen dat de leerlingen diep onder de indruk waren. Patrick gaf antwoord op alle vragen en demonstreerde ook zoveel mogelijk om de leerlingen te laten zien wat er gebeurde. Met een nummer van de 3J’s liet hij ook zien hoeveel geheimen er in een opgenomen lied zitten.

Dat er binnen De Triade ook artiesten rondlopen werd meer dan duidelijk deze dag. Na afloop stapten enkelen de studio nogmaals in om hun zangkunsten voor de microfoon te demonstreren. Naast eigen gemaakte filmpjes op Snapchat werd stiekem de opnameknop gestart. Er zijn dus heuse opnames gemaakt die ondertussen in handen zijn van De Triade. Het kan dus zomaar zo zijn dat er volgend jaar tijdens de diploma-uitreiking een bekend geluid uit de speakers klinkt…

Ik ben er van overtuigd dat eenieder dit als een meer dan geslaagde dag heeft ervaren en ons doel is  dan ook zeker behaald. Na de voorjaarsvakantie zal hier uitgebreid aandacht aan worden besteed. Namens de PIE-docenten wil ik Patrick Mühren bedanken voor zijn gastvrijheid en enthousiasme. De leerlingen verdienen een compliment voor hun positieve bijdrage aan deze dag.

Contact Atlas College
Dampten 14, 1624 NR Hoorn
T (0229) 20 60 20
E asc@atlascollege.nl
kvk: 37153438
btwnr.: 8209.71.054.B.01

Het Atlas College leert je schitteren!