Het Atlas College leert je schitteren!
bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur

Spontaan optreden Jeugd Strijkorkest op Newton

16 november 2016

Vertrek met uitzicht. Niet alleen het mooiste lokaal van SG Newton met een panorama over het Markermeer met een perpetuum mobile aan wolkenpracht, maar ook de plek waar jonge mensen hun innerlijke zielenroerselen omzetten in verbeelding.

Op 28 oktober jl. was lokaal 401 het decor van een ander vertrek met uitzicht namelijk een ontmoeting met jonge musici die vanaf het zelfde perron van Amsterdam CS hetzelfde vertrek namen en de omgeving vulde met hun instrumentaria van de ruimte die NS aanduid als zijnde tweede klas. Deze jonge musici hadden het vooruitzicht te gaan spelen op een basisschool en een avondconcert te geven in de Oosterkerk te Hoorn onder het motto: Tiende editie Kamermuziekfestival Hoorn. 

Gedurende de tocht van Amsterdam naar Hoorn ontstond een levendig gesprek tussen de musici en de aanwezigen in de coupé, waarbij de vraag naar boven kwam, wat doen we tussen het ochtendoptreden en het concert van 19.00 uur? Net zoals het flitslicht van een fotograaf een vertrek in één milliseconde in zee van licht zet, schoof langzaam de polaroid door mijn gedachte van tekenende 12/13 jarige leerlingen die naar live muziek luisteren in het midden van een groot klaslokaal. Voordat ik goed om me heen had gekeken had ik de uitnodiging al geplaatst: 'Dan komen jullie toch naar mij toe, SG Newton, Dampten 22 vlak bij het station, 8 min. lopen.'

Mijn mentorklas zal dit geweldig vinden, dacht ik. Het antwoord was geweldig, we doen het, alle aanwezigen waren het er mee eens, moeten het nog even overleggen wat de anderen van de groep er van vinden. Hoezo, anderen van de groep, met hoe velen zijn jullie dan? Dertig klonk het van verschillende kanten.

Niet alle dagen worden je gedachten door de intercom van de hoofdconducteur van de trein tussen de remmende wielen en de herfstbladeren aan de kant geschoven en klinkt het bekende riedeltje, met een vertraging van 15 min. naderen we Station Hoorn hiervoor onze welgemeende excuses, denkt u bij het verlaten van de trein aan uw persoonlijke bezittingen en vergeet u niet uit te checken. Dat laatste was geen probleem want station Hoorn heeft poortjes, dus je moet wel. Het eerste was wat lastiger want het verhaal van de concertmeester zong nog na in mijn oren, een collega concertmeester had in de trein zijn viool laten liggen. En ik stond met mijn gedachten voor de slagbomen van perron 1 wachtend op een antwoord van de uitnodiging om het Nederlands jeugd strijkorkest groot 30 jonge musici, onder te brengen binnen een school waar toetsen staan gepland, praktijkopdrachten dienen te worden uitgevoerd, de directie te overtuigen van deze surrealistische ontmoeting.

Een directrice die de Unlimited Cycli met wervelende inspirerende titels voorziet zoals 'We’ve got the Power' had aan een paar woorden genoeg en reageerde direct: 'Wanneer komen ze?' Als alles goed gaat na het ochtendconcert, dus rond lunchtijd. Geweldig, kunnen ze optreden gedurende de lunchpauze was de gedachten bij velen. Ook jeugdige musici hebben autonomie, buiten het spelen van Mozart, Haydn, Beethoven om gaat er wel een big Mac in. Tot teleurstelling van de catering die op dertig hongerige strijkers hadden gerekend. Maar niet getreurd het optreden was genieten geblazen ondanks de afwezigheid van de blazerssectie, toetsen en praktijkopdrachten ten spijt. De directie hielp met het dirigeren van de leerlingen naar de aula en na het aftellen van tien naar nul waren 800 jeugdigen stil en luisterden naar het Nederlands jeugd strijkorkest van leeftijdsgenoten.

Met een daverend applaus als wel verdiende beloning werden de lessen weer hervat. Toetsen werden glad gestreken en opnieuw op de agenda geplaatst. SG Newton was een ervaring rijker en als voorproefje van 'We’ve got the Power' had het NJSO haar entree gemaakt op SG Newton.

Martien Kerkhof, docent Art Studio

Contact Atlas College
Dampten 14, 1624 NR Hoorn
T (0229) 20 60 20
E asc@atlascollege.nl
kvk: 37153438
btwnr.: 8209.71.054.B.01

Het Atlas College leert je schitteren!