Het Atlas College leert je schitteren!
bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur

Klassendokters in opleiding bij Newton

28 september 2016

Bij gedragsproblematiek in de klas is vaak individuele begeleiding de oplossing, maar soms is een klassenaanpak noodzakelijk. Al jaren wilden we op SG Newton hiervoor graag een expertiseteam van klassendokters samenstellen. Op 14 september 2016 was het zover. Drie collega’s zijn gestart met de tiendaagse opleiding tot ‘Expert Groepsdynamiek’: Hanane El Khayami, Daisy Oltenhof (allebei docent Engels) en Lisanne Peschier (ambulant begeleider).

Aan hen, onze klassendokters in spe, wordt geleerd hoe te handelen om 'lastige klassen' weer op de positieve rit te krijgen. De cursus wordt gegeven door Ivo Dokman, een, volgens hen, waanzinnig enthousiaste voormalig gymdocent die zich gespecialiseerd heeft in groepsprocessen. Aan de hand van videofragmenten en oefeningen met de groep leert hij deelnemers te kijken naar hun eigen rol en te ervaren hoe groepen werken. De oefeningen zijn samenwerkingsoefeningen waar het een en ander fout kan gaan. Op deze momenten nemen mensen de leiding of laten zij zich leiden. Ben je iemand die ruimte neemt of iemand die liever eerst even afwacht?

Lisanne: 'Het uiteindelijke doel is om te leren groepen te observeren en te analyseren en te achterhalen wie de leider is in de groep. Dit noemen we de normdrager. De door hem of haar bepaalde norm wordt door de andere leerlingen in de groep gevolgd. Wie dit is, is echt niet zo makkelijk te zeggen. Meestal wordt de grootste druktemaker aangewezen als ‘oorzaak’  binnen de klas. Soms is de leider toch een stil iemand die je niet was opgevallen of juist die ene leuke sociale leerling die altijd vrolijk gedag zegt aan het begin van de les!' Gemotiveerd zijn onze collega’s aan de slag gegaan met de opgedane kennis en hebben ze de eerste klassen geobserveerd. Verder in de cursus zullen ze ook een klas laten observeren op onze school. Collega’s hebben zich al gemeld met een proefkonijnklas, dus oefenmateriaal te over.

Contact Atlas College
Dampten 14, 1624 NR Hoorn
T (0229) 20 60 20
E asc@atlascollege.nl
kvk: 37153438
btwnr.: 8209.71.054.B.01

Het Atlas College leert je schitteren!