Het Atlas College leert je schitteren!
bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur

Negende Ondernemersweek Medemblik een groot succes!

22 juni 2016

Van 6 tot en met 10 juni is op SG De Dijk, alweer voor de negende keer op rij, de Ondernemersweek georganiseerd. Dit is voor de leerlingen een eerste kennismaking met het runnen van een eigen bedrijf, hetgeen goed aansluit bij het thema “ondernemen” binnen de opleiding Handel & Administratie op de Dijk. Groep 8 van bassischool het Koggeschip deed ook dit jaar  weer mee met het project.

De scholieren van De Dijk en het Koggeschip hadden verschillende ideeën. Twaalf daarvan werden verder uitgewerkt in kleine groepjes, zoals de elektrische waaier, de automatische ei-peller, een deur-sluit-app, de van kleur veranderende schoen en een wenkbrauwstempel.

Op maandag kreeg elk groepje ter ondersteuning een ondernemer toegewezen. Dit zijn allemaal ondernemers uit de gemeente Medemblik, die het leuk vinden om leerlingen het enthousiasme van het ondernemen bij te brengen. Nadat de taken voor het schrijven van het ondernemersplan waren verdeeld, konden de groepen aan de slag. Er werd onder andere een logo ontworpen, een visitekaartje gemaakt, een slogan bedacht en een plattegrond van het bedrijf gemaakt. Verder deden de leerlingen marktonderzoek, maakten ze een kostprijsberekening en bereidden ze een presentatie voor, die op vrijdag voor een zaal met ondernemers gehouden moest worden. Genoeg te doen dus voor een hele week!

Op woensdag mochten alle leerlingen mee op bedrijfsbezoek met de ondernemers. Zo werd onder andere bezocht: Regio Control uit Opmeer, Sportcentrum De Dars en Snackerie het Zonnetje uit Wervershoof, Zeilcentrum Medemblik, Furry Friends, het Stoomgemaal, Van Onzenoort schoenen,  een veehouderij, Verheijen Plants uit Wieringerwerf, Sauna de Bongerd en Hondenknipsalon Yoni uit Oostwoud. Hier leerden zij van de ondernemers hoe hun bedrijf ooit is ontstaan en wat er zo leuk is aan het hebben van een onderneming. 

De donderdag stond in het teken van het afronden van alle opdrachten, want op vrijdagochtend was het ondernemersgala in de Theaterzaal van De Dijk. Alle twaalf groepen vertelden in vijf minuten wat hun bedrijf inhield. De gasten in de zaal waren vooral onder de indruk van de goede demonstraties van het product en het in vloeiend Engels gesproken deel van de presentaties.

Na deze presentaties was er gelegenheid om vragen te stellen bij iedere marktkraam van de groep. Leerlingen kregen hierbij weer goede tips van de ondernemers. Na twee optredens door leerlingen van De Dijk was het tijd voor de prijsuitreiking. Albert Gieling (namens de Woonschakel), Ruud Jong (Jong Beveiliging) en Wouter Slob (gemeente Medemblik) reikten de prijzen uit. De prijs voor het beste idee ging naar de Time-feeder (automatisch voedersysteem voor huisdieren), de prijs voor beste presentatie naar Scan4you (scant post automatisch in) en de prijs voor beste onderneming was voor de Zwiff Zwab (een soort van Swiffer die ook in een V-vorm gezet kon worden). De winnaars krijgen binnenkort een rondleiding op het gemeentehuis.

Na een week vol ondernemerstress, maar vooral met mooie ervaringen voor de leerlingen, kan er geconcludeerd worden dat ook de negende Ondernemersweek een groot succes is geworden. Leerlingen weten nu echt hoe het is om een eigen bedrijf te hebben. Wellicht zien we over tien jaar weer allerlei nieuwe bedrijven ontstaan in de regio Medemblik!

Contact Atlas College
Dampten 14, 1624 NR Hoorn
T (0229) 20 60 20
E asc@atlascollege.nl
kvk: 37153438
btwnr.: 8209.71.054.B.01

Het Atlas College leert je schitteren!