Het Atlas College leert je schitteren!
bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur

DDoS-aanvallen voorbij?

7 juni 2016

Sinds 15 april heeft het Atlas College geen hinder meer ondervonden van DDoS-aanvallen. Dat is zeker niet vanzelf gebeurd.

 

Al kort na de eerste DDoS-aanval dit jaar zijn de collega’s van de afdeling Systeembeheer op zoek gegaan naar de oorzaak. Er is informatie ingewonnen en er zijn talloze analyses uitgevoerd.  Op basis hiervan werd het steeds aannemelijker dat de aanval vanuit de school kwam. Uiteindelijk stuitte Systeembeheer op bestanden die als zeer verdacht aangemerkt kon worden en die aan een leerling toebehoorden.

Het account van deze leerling is onmiddellijk geblokkeerd en nog dezelfde dag is de leerling in het bijzijn van locatiedirectie, ouders en Systeembeheer stevig aan de tand gevoeld. Omdat deze leerling niet op heterdaad betrapt is, ontbrak het 'harde' bewijs. Er was echter wel voldoende bewijs  om de leerling een officiële waarschuwing te geven.

Direct na dit gesprek stopten de DDoS-aanvallen. Kort daarna werden er problemen met een examen geconstateerd en ook daar werden sporen gevonden die naar dezelfde leerling leidden. Adequaat optreden van de afdeling Systeembeheer zorgde ervoor dat de examens gewoon konden doorgaan. Analyse van dit voorval maakte duidelijk dat de actie van leerling die het examen verstoorde was uitgevoerd voor het eerste gesprek en dat er geen sprake was van nieuwe 'strafbare' feiten.

De leerling en ouders zijn wel opnieuw ontboden en in het bijzijn van de politie opnieuw geconfronteerd met de gevolgen van het gedrag van deze leerling.

Conclusie is, dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vastgesteld kan worden, dat de oorzaak van de DDoS-aanvallen is gevonden en dat de gekozen aanpak ertoe heeft geleid dat de DDoS aanvallen gestopt zijn. De afdeling Systeembeheer en in het bijzonder  Marcel van Veen, Peter Kaagman en Henk van der Leek hebben heel veel tijd en energie besteed aan de uiteindelijke oplossing waarbij Henk met zijn vastberaden speurwerk nog een extra pluim verdient.

Contact Atlas College
Dampten 14, 1624 NR Hoorn
T (0229) 20 60 20
E asc@atlascollege.nl
kvk: 37153438
btwnr.: 8209.71.054.B.01

Het Atlas College leert je schitteren!