Het Atlas College leert je schitteren!
bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur bestuur

Sollicitatieproject leerlingen mavo-4

25 maart 2015

 

Het is dinsdagavond 17 maart 2015 als een bonte mengeling van mensen op een ongebruikelijke tijd de school binnenstroomt. Om te beginnen de ouders met hun ietwat zenuwachtige en in het net gestoken zoon of dochter, de M4 leerlingen. Deze leerlingen zullen vanavond op sollicitatiegesprek gaan bij een van de 26 deelnemende bedrijven. Het laatste en een spannende onderdeel van het Sollicitatieproject (georganiseerd in samenwerking met de Lionsclub Hoorn West-Friesland) voor deze examenkandidaten. Kort daarvoor hebben ze moeten kiezen uit 40 zeer verschillende vacatures en hebben ze vervolgens een echte sollicitatiebrief  geschreven en verstuurd. Brieven die de inmiddels ook binnenstromende medewerkers van de diverse bedrijven bij zich hebben en door hen al zijn beoordeeld.

Om 19.30 uur heet Erwin Mollee (Afdelingsleider mavo 3 en 4) alle gasten en leerlingen in de aula van harte welkom. De ouders zijn vanavond hier niet alleen als chauffeur voor hun kinderen, want er is speciaal voor hen een informatief programma gemaakt. Een aantal oud leerlingen zal namelijk hun ervaringen met de overstap van de mavo naar hun vervolgopleiding en eventueel werk komen vertellen.

De aula loopt leeg en leerlingen en de ‘personeelschefs’ spoeden zich naar de diverse lokalen waar het echte sollicitatiewerk gaat beginnen. Sommige kandidaten kijken verward om zich heen, waar moet ik naar toe en bij welk bedrijf heb ik ook al weer gesolliciteerd?

Dan gaat de bel voor de eerste gespreksronde van een kwartier en noteert de observant het doen en laten van zijn klasgenoot: Hoe is zijn uitdrukkingsvaardigheid en heeft hij kennis van het bedrijf? Tja, wat moet je daarmee, als ‘uitdrukkingsvaardigheid’ en ‘kennis hebben van…’   lastige termen voor je zijn. Dan heeft kandidaat nummer C het makkelijker, die hoeft in deze eerste ronde  alleen maar ontspannen te kijken bij de fotoshoot in lokaal 021. Maar zijn beurt komt nog in de volgende en anders de laatste ronde.

Precies volgens planning laat de conciërge om 20.40 uur het eindsignaal klinken. De gesprekken, observaties en foto-shoots zitten er op. Het lijkt alsof een bijenkorf tot leven komt. Overal gezoem en heen en weer vliegende leerlingen die het een “makkie” of “vet cool” vonden. Anderen waren iets minder enthousiast en zochten troost bij elkaar en een gratis flesje fris in de aula, waar de laatste presentatie van de oud leerlingen net was afgerond.

M. Renaud, Lionsclub Hoorn West-Friesland

Contact Atlas College
Dampten 14, 1624 NR Hoorn
T (0229) 20 60 20
E asc@atlascollege.nl
kvk: 37153438
btwnr.: 8209.71.054.B.01

Het Atlas College leert je schitteren!